"Tak pojď, Jani, jdeme podat to daňové přiznání" říkám manželce. Po dřívějších zkušenostech s úředníky budu radši, když půjde se mnou a nesrovnalosti v papírech či jen vrtochy úředníků vyřešíme přímo na místě.

   "Co že to jdete dělat, tati?!" ozvala se nevěřícně dcera.

   "No, jdeme podat daňové přiznání" odpovídám.

   Nechápe.

   "Vy jste něco provedli?" zeptá se bezelstně. Každou chvíli mi teď něco seberou v kanceláři (až se mi někdy nechce věřit co všechno se jim hodí), nevrátí to a pak se musí přiznat. Jednoznačná asociace, pomalu mi dochází, co jí vlastně překvapilo.

   Co jí mám vlastně odpovědět? Provedli jsme něco, nebo ne?

   Poslední roky mám každý červen opravdu pocit, že jsem něco provedl. Když potkávám všechny ty úředníky, a vidím jejich jednání, opravdu mi připadá, že jsem něco provedl a měl bych se cítit provinile.

   Co že jsem to vlastně provedl? Dovolil jsem si celý rok pracovat a vydělávat peníze. Čím dál tím víc mi připadá, že v téhle zemi je to zločin. Nebo alespoň přečin. Zvlášť, když potkám tu nerudnou paní na podatelně finančního úradu v Nymburce, která se ve všech snaží vyvolat pocit školáka, který byl právě načapán s cigaretou za školou.

   Vždycky přemýšlím, jestli předtím nedělala učitelku, vypadá na to. Hodně přísnou, někde na prvním stupni. Pak kvůli nižšímu platu přešla na finanční úřad. Asi je to dobře, že mají úředníci v tak nebezpečném povolání jako je vybírání daní o čtvrtinu vyšší plat než učitelé - na citovém vývoji daňových poplatníků nadělá teď ta paní mnohem menší neplechu než na žáčcích.

   Marně přemýšlím, co mně vlastně nutí přiznat se k tomuhle přečinu právě tady, v téhle zemi. Proč už jsem dávno ekonomicky neemigroval - třeba do Švýcarska, nebo Moldávie, to už je jedno. Hlavně někam, kde by si mých příjmů a podílu, co musím vyplatit na daních alespoň trochu vážili.

   Asi to budou ty neekonomické důvody v ekonomice, nejspíše mi připadá nespravedlivé žít tady a platit daně někde jinde. Když vidím přihlouplého pantátu odboráře zastupujícího pár set tisíc lidí v televizi, trochu se tohle povědomí nespravedlnosti ztrácí, ale stále to ještě nestačí ...

   A na závěr anketa, můžete se vyjádřit v názorech. Tak kolikpak jste toho letos provedli a kolik přiznali? A jak dlouho ještě budete platit daně zrovna v téhle zemi? (pokud tady daně ještě vůbec platíte :-)

   (napsáno pro server Kurzy.cz)